Ieper

10 september 2021

Ieper is het bruisende hard van de westhoek en is een stad van en voor liefhebbers van historisch erfgoed dankzij een bijzonder rijke geschiedenis. Maar ook flaneren door het mooie centrum en genieten van culinarie hoogstandjes behoren tot de mogelijkheden. Hier vind je prachtig groen om door te fietsen, te wandleen of crossen met de allerkleinsten en na afloop kan je wel altijd ergens terecht voor een warme chocolademelk of een lekker streekbiertje.

Natuurreservaat De Blankaart

8 september 2021

In het natuurreservaat De Blankaart kan je mooie wandelingen maken en onderweg vogels spotten in de vogelkijkhutten. Ga zeker eens binnen in het kasteel en ontdek alles over de fauna en flora in het waterrijke gebied rond De Blankaart. Vanop de uitkijktorens in De Blanckaert heb je trouwens een prachtig verzicht op het ganse domein.

Hou je van avontuur en speuren? Super! Ga dan op zoek naar Koning Artul, die lang geleden zomaar verdween uit De Blankaart en sindsdien weet niemand waar hij is. De dienstmeid van het kasteel, Phara, zal je helpen tijdens je zoektocht!

Provinciedomein Ijzerboomgaard

8 september 2021

Dit unieke domein is gelegen in de schaduw van de IJzertoren en op wandelafstand van het centrum van Diksmuide. Het moet uitgroeien tot een aantrekkelijke groen- en recreatiezone, met een natuurlijke speelzone voor de jeugd.

Het domein is gelegen in een prachtig polderlandschap met een netwerk van wandel- en speelmogelijkheden. In de gebouwen is er een onthaalhoeve die het centrale knooppunt vormt binnen het domein.

Kasteel van Wijnendale

7 februari 2019

De historische waterburcht Kasteel van Wijnendale ten noorden van de stadskern, omringd met 180 hectare bos, herbergt het roemrijk verleden van de 11de eeuw tot nu. Het museum toont je het leven in het kasteel en brengt je de verhalen over Leopold III tijdens de meidagen 1940, de graven van Vlaanderen en hertogen van Bourgondië. Het kasteel is zowel individueel als in groep te bezoeken. Contacteer het Vrijetijdshuis voor een gegidste rondleiding of meer informatie over onderstaande rondleidingen en activiteiten.

Locatie

Oostendestraat 390, Torhout

Dodengang

7 februari 2019

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan 100 originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang.

Locatie:

Ijzerdijk 65, Diksmuide

 

De Ijzertoren

7 februari 2019

De IJzertoren is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar hij staat tegelijk ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen.

reng een bezoekje aan het Museum aan de Ijzer in Diksmuide. Op de hoogste verdieping (84 m hoog) heb je een prachtig uitzicht op het polderlandschap, de stad Diksmuid en de Ijzer.

Afstand:

Ijzerdijk 49, Diksmuide

Sterrebos - kasteel van Rumbeke

7 februari 2019

Een groene parel in Roeselare

Het Sterrebos gelegen in de deelgemeente Rumbeke is 27 ha groot. Het kasteeldomein bestaat het grootste deel uit bos met aansluitend een 19de eeuws park in Engelse stijl en hooiland.

Er is een grote verscheidenheid aan parkbomen rond het domein. Zo staat er voor het kasteel een plataan van bijna 200 jaar oud. In het hooiland groeien verschillende planten zoals pinksterbloemen en moerasspirea die de omgeving kleur geven.